Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρευνα για τη σχέση καρκίνου με τη διαβίωση σε πολύ ψυχρές συνθήκες


Τη σχέση καρκίνου με τη διαβίωση σε πολύ ψυχρές συνθήκες συνδέει έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με ερευνητή τον δρα Κωνσταντίνο Βοσκαρίδη. Σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η Δανία και η Νορβηγία, παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου στον κόσμο.

Για τους επιστήμονες που διερευνούν τη σχέση του περιβάλλοντος και της γενετικής σχετικά με τον κίνδυνο για καρκινογένεση, η εν λόγω μελέτη του δρος Βοσκαρίδη θα ανοίξει μια νέα οδό για τη διερεύνηση της επιδημιολογίας του καρκίνου. 

Όπως ο ίδιος λέει στον εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου «ίσως βοηθήσει στην ταυτοποίηση κάποιας άγνωστης βιολογικής διαδικασίας που σχετίζεται με την καρκινογένεση».

Εξελικτική σχέση


Η υπόθεση του δρος Βοσκαρίδη, που έχει δημοσιευθεί στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Molecular Biology and Evolution, είναι ότι υπάρχει εξελικτική σχέση ανάμεσα στην προσαρμογή σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως το κρύο και το μεγάλο υψόμετρο, και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους.

Η λογική της εν λόγω υπόθεσης είναι ότι τα ανθρώπινα κύτταρα, μέσα στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων, απέκτησαν υψηλή ανθεκτικότητα στον θάνατο σε αυτές τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, λόγω μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια. Ωστόσο, δυστυχώς αυτή η ανθεκτικότητα προδιαθέτει για κακοήθεια, ιδίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τον δρα Βοσκαρίδη, οι πιο συχνοί καρκίνοι μετά την ηλικία των 50 είναι στον προστάτη, τον πνεύμονα, το στήθος, το παχύ έντερο και την ουροδόχο κύστη. Και για τους πέντε αυτούς καρκίνους έχει προκύψει μεγάλος βαθμός συσχέτισης με τη διαβίωση σε περιοχές του πλανήτη με χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι Εσκιμώοι


Για παράδειγμα, οι πρώτοι στον κόσμο σε ποσοστά καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου είναι οι Inuit (Εσκιμώοι) και οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αλάσκας. Αυτοί οι πληθυσμοί διαβιούν στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη μας. 

Το ίδιο ισχύει και για φυλές της Αιθιοπίας, αλλά και ιθαγενών στις 'Ανδεις, που ζουν σε υψόμετρα άνω των 4.000 μέτρων. 

Η έρευνα του δρος Βοσκαρίδη έδειξε ξεκάθαρα ότι τα γονίδια που βοήθησαν στην επιβίωση αυτών των πληθυσμών προδιαθέτουν για καρκίνο!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …