Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένταση της παρακολούθησης μέσω εφαρμογών στα κινητάΚυκλοφόρησε αυτές τις μέρες μια έρευνα που υπογράφουν από κοινού το «Εργαστήριο Ιδιωτικότητας» του αμερικανικού Πανεπιστημίου «Yale» (Γέιλ) και το γαλλικό «Exodus Privacy», μια ιστοσελίδα - ΜΚΟ που ασχολείται με την ασφάλεια των εφαρμογών Android. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι 3 στις 4 εφαρμογές Android περιέχουν τουλάχιστον έναν ιχνηλάτη (tracker) που συλλέγει πληροφορίες, τις περισσότερες φορές εν αγνοία του χρήστη. Για τις υπόλοιπες εφαρμογές απλά δεν έχει εντοπιστεί η ύπαρξη κάποιου γνωστού ιχνηλάτη, ενδεχομένως όμως να έχουν και αυτές παρόμοιους μηχανισμούς. Παρόλο που η έρευνα δεν έγινε σε εφαρμογές στο λειτουργικό IOS, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σκηνικό είναι το ίδιο. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών, που αναφέρονται στην έρευνα, είναι αυτές των Twitter, Spotify, Uber, Tinder, Skype και Snapchat, θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι λίγο ή πολύ όλες οι εφαρμογές των πολυεθνικών βαδίζουν στα ίδια χνάρια. 
Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως, αν και δεν περιορίζονται σε αυτές, το ονοματεπώνυμο, τις επαφές του κινητού, το γεωγραφικό στίγμα, προηγούμενες αναζητήσεις και αγορές στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές φτιάχνουν τα προφίλ των χρηστών συνήθως για καλύτερη στόχευση της διαφημιστικής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Πολλές φορές άλλωστε έχει παραφραστεί η γνωστή φράση «H γνώση είναι δύναμη» σε μια λιγότερο γνωστή «Τα δεδομένα είναι χρήματα» από επιφανή στελέχη πολυεθνικών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τεχνολογία.
Τα δεδομένα αυτά όμως χρησιμοποιούνται και στο φακέλωμα από μυστικές υπηρεσίες, είτε μέσω εταιρειών τύπου YahooFacebook και Google είτε απευθείας από τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες, με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά τις τρομοκρατίας». Στην πράξη όμως στοχεύουν στην καταστολή και χειραγώγηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτό δεν σημαίνει την ταυτόχρονη παρακολούθηση όλου του κόσμου -όχι ακόμα τουλάχιστον- αλλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουν όταν το κρίνουν αναγκαίο.
Ταυτόχρονα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλά ΜΜΕ υποδέχτηκαν την παραπάνω έρευνα σαν κεραυνό εν αιθρία, την ώρα που υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα που έχουν επιβεβαιώσει από καιρό τη συγκέντρωση και αξιοποίηση για τέτοιους λόγους των δεδομένων των χρηστών, είτε αυτό είναι η συντριπτική πλειοψηφία ιστοσελίδων που καταγράφει στοιχεία για τους επισκέπτες, είτε είναι τα δεκάδες σκάνδαλα παρακολούθησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι εφαρμογές σε κινητά προφανώς και δεν αποτελούν κάποια ειδική περίπτωση.
Οι ερευνητές του Yale δήλωσαν ότι οι πρακτικές της «FidZup», ενός από τους ιχνηλάτες που μελετήθηκε, μοιάζουν πολύ με τις πρακτικές της «Teemo» (η οποία ήταν προηγουμένως γνωστή ως «Databerries»), εταιρεία που είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο φέτος για τη μελέτη της γεωγραφικής θέσης 10 εκατομμυρίων Γάλλωνπολιτών και της «SafeGraph», που συνέλεξε 17 τρισεκατομμύρια γεωγραφικά στίγματα από δέκα εκατομμύρια κινητά στις ΗΠΑ την περυσινή Ημέρα των Ευχαριστιών. Επισήμαναν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν την έρευνα για να καλέσουν την κοινότητα των προγραμματιστών, αλλά και την ίδια την Google να προσφέρουν αυξημένη διαφάνεια στα ζητήματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας που σχετίζονται με ιχνηλάτες. Θα ζητήσουν δηλαδή να βάλει ο κολοσσός της παρακολούθησης Google εμπόδια στην παρακολούθηση...!
Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί παρακολούθησης ενισχύονται, ενώ δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας γύρω από υποκλοπές κ.λπ., ενώ η καταγραφή και παρακολούθηση αποκτά ποικίλες μορφές, όπως δείχνει και το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ας μην ξεχνάμε και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ.
Η κάθε πτυχή της παρακολούθησης συμβάλλει με τον τρόπο της συνθέτοντας ένα τεράστιο παζλ και όταν τα στοιχεία αυτά μπορούν να ενοποιούνται από ένα κέντρο, τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Το διαδίκτυο και τα κινητά αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη συλλογή πληροφοριών. Με την εξέλιξη μάλιστα της τεχνολογίας οι δυνατότητες αυτές όλο και αυξάνονται, με όλο και περισσότερες συσκευές να μπορούν να αξιοποιηθούν όσο προχωράει το «διαδίκτυο των πραγμάτων» (ΙoΤ). Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι θα μπορεί να παρακολουθούμαστε μέσω μιας wifi οικιακής συσκευής, σε δεύτερη όμως ανάγνωση είναι σοκαριστικό.
902

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …