Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τον μακρύτερο κεραυνό προκαλεί σοκ στους επιστήμονες


Οι επιστήμονες εντόπισαν κεραυνό με 321,1 χιλιόμετρα (199,5 μίλια) σε μήκος, περίπου όση είναι η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Νάουσας (σε ευθεία γραμμή, 54 περίπου λεπτά πτήσης). Η αστραπή χτύπησε κατά μήκος του ουρανού πάνω από την Οκλαχόμα το 2007 και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) τον έχει αναγνωρίσει επίσημα ως το μεγαλύτερο ενιαίο κεραυνό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε επίσης ένα άλλο ρεκόρ. Ο κεραυνός που χτύπησε πάνω από τη νότια Γαλλία, το 2012, κατάφερε να διατηρήσει τη σύνδεσή του μεταξύ του εδάφους και του ουρανού για τον επιβλητικό χρόνο των 7,74 δευτερολέπτων. Η μέση διάρκεια είναι μόλις 0,2 δευτερόλεπτα. Ο κεραυνός της Οκλαχόμα κράτησε για 5,7 εντυπωσιακά δευτερόλεπτα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει καμία εικόνα ή βίντεο.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο αστραπές ήταν τόσο μεγάλες ώστε ο ΠΜΟ έχει αλλάξει τον ορισμό του τι είναι μια αστραπή. Αρχικά, είχε περιγραφεί ως μια «σειρά από ηλεκτρικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο», αλλά οι τεσσερις τελευταίες λέξεις έχουν πλέον αντικατασταθεί από τη λέξη "συνεχώς".

Δεν είναι ακόμη σαφές το πως το χτύπημα του κεραυνού πάνω από τη Γαλλία ήταν σε θέση να διαρκέσει περίπου 39 φορές όσο η μέση αστραπή. Είναι σοκαριστικό για την επιστήμη να μη γνωρίζει ακόμα τι προκαλεί αρχικά την αστραπή. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 40-50 κεραυνοί ανά δευτερόλεπτο στη Γη, οι μετεωρολόγοι δεν έχουν αρκετά στοιχεία ακόμα για να καταλάβουν πραγματικά αυτά τα ιριδίζοντα φαινόμενα.

Και οι δύο κεραυνοί που κατέχουν τα παραπάνω ρεκόρ μπορεί να έχουν λάβει χώρα σε Συστήματα Απαγωγής μέσης κλίμακας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα από ένθετες καταιγίδες που ενισχύουν η μία την άλλη σε μια κλίμακα μεγαλύτερη από μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά όχι τόσο πολύ όσο φαίνεται μέσα σε τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες. Είναι πιθανό η πιο ακραία αστραπή να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια τέτοιων συστημάτων.

Σε γενικές γραμμές, οι αστραπές εμφανίζονται σε υψόμετρα, όπου η θερμοκρασία είναι κάτω από το σημείο πήξης του νερού. Σε αυτά τα ύψη υπάρχει ένα μείγμα από χαλάζι - πολύ ψυχρά σταγονίδια νερού και κρύσταλλοι πάγου, όλα με διάφορετικά ηλεκτρικά φορτία. Όταν συμβαίνει ένα ανοδικό ρεύμα αέρα, τα σωματίδια αυτά κινούνται χαοτικά. Ο κεραυνός δημιουργείται για να μεταφέρει φορτίο μεταξύ των δύο περιοχών ώστε να επέλθει ενεργειακή ισορροπία.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …