Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο επόμενος «μίνι» δορυφόρος του ΕΟΔ θα μπορεί να αλλάζει τροχιά χάρη σε κινητήρα βουτανίουΟ επόμενος «μίνι» δορυφόρος του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA) θα είναι ο πρώτος του ο οποίος θα είναι σε θέση να αλλάζει τροχιές- και θα μπορεί να το κάνει αυτό χάρη σε ένα σύστημα προώθησης που παραπέμπει σε...αναπτήρα βουτανίου.
Ο δορυφόρος αυτός, μεγέθους κουτιού δημητριακών, θα πετά γύρω από «αδελφό» δορυφόρο για σκοπούς δοκιμών των τηλεπικοινωνιών τους: Ο GomX-4B, ο οποίος είναι έτοιμος να εκτοξευτεί μαζί με τον «ομόλογό» του από την Κίνα στις 2 Φεβρουαρίου, αποτελείται από έξι «κανονικούς» CubeSats των 10 εκατοστών. Σημειώνεται πως οι μικροί δορυφόροι κλάσης CubeSat, χαμηλού κόστους κατασκευής και εκτόξευσης σε σχέση με τους συμβατικούς δορυφόρους, χρησιμοποιούνται ευρέως για δοκιμές νέων τεχνολογιών στο διάστημα από τον ΕΟΔ. Επί της προκειμένης, βασικός στόχος είναι η δοκιμή του ασύρματου link σε διάφορες αποστάσεις, με δρομολόγηση δεδομένων από τον έναν δορυφόρο στον άλλον και στη συνέχεια στο έδαφος. Ο GomX-4A του υπουργείου Άμυνας της Δανίας θα παραμένει σε σταθερή θέση, ενώ ο GomX-4B του ΕΟΔ θα κινείται μέχρι και 4.500 χλμ μακριά.
Οι κινητήρες, που προέρχονται από τη σουηδική NanoSpace, είναι τοποθετημένοι στη μία πλευρά και θα του επιτρέπουν να αλλάζει την κίνησή του κατά 15 μέτρα ανά δευτερόλεπτο- ταχύτητα που αντιστοιχεί στο κλώτσημα μιας μπάλας ποδοσφαίρου. «Έχουμε δύο δεξαμενές καυσίμου υπό πίεση, συνδεδεμένες με δύο ζεύγη κινητήρων» εξηγεί ο Τορ Άρνε Γκρένλαντ, επικεφαλής της NanoSpace. «Αντί να καίνε προωθητικό, πρόκειται για απλούστερους "cold gas" προωθητήρες, ειδικά σχεδιασμένους για μια τόσο μικρή αποστολή. Και απλούστερο σημαίνει φθηνότερο και μικρότερο. Το καύσιμο αποθηκεύεται υπό πίεση, και μετά απελευθερώνεται μέσω ενός μικροσκοπικού ακροφυσίου. Αν και είναι ψυχρό αέριο, επιτυγχάνουμε μια σημαντική αλλαγή ταχύτητας χρησιμοποιώντας υγρό βουτάνιο που μετατρέπεται σε αέριο ενώ εξέρχεται».
«Η αποθήκευσή του ως αερίου, όπως σε έναν αναπτήρα, μας επιτρέπει να έχουμε όσα περισσότερα μόρια βουτανίου είναι δυνατόν μέσα στον μικρό διαθέσιμο χώρα- στην υγρή μορφή του είναι περίπου 1.000 φορές πιο πυκνό από ό,τι στην αέριά του».
Ο κάθε προωθητήρας θα παρέχει μόλις ένα millinewton- το βάρος που θα ένιωθε κάποιος κρατώντας ένα φτερό στο χέρι- αλλά είναι αρκετό για να μπορεί ο οκτώ κιλών δορυφόρος να κινείται με το πέρασμα του χρόνου. Οι προωθητήρες θα ενεργοποιούνται σε ζεύγη, αν και θα μπορούν να λειτουργούν και μεμονωμένα, για διάστημα από μερικών λεπτών μέχρι και μίας ώρας.
ΠΗΓΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …