Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξόριστος, ετών …10! (Ντοκουμέντο)

Επιμέλεια ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το «αλιεύσαμε» από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (13/12/1946) και είναι μία από τις ενδείξεις του κλίματος της εποχής και της στάσης του αστικού κράτους απέναντι στους αγωνιστές κάθε ηλικίας.

Με τίτλο «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ! Μιλάει ένας εξόριστος 10 χρονών» ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ μεταφέρει και μέσω του συγκεκριμένου παραδείγματος -ζωντανά κλίμα τρομοκρατίας που κυριάρχησε μετά τη Συμφωνίας της Βάρκιζας με εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια, βιασμούς, δολοφονίες. Επίσης μεταφέρει την κατάσταση στις φυλακές αλλά και την αγωνιστική στάση των φυλακισμένων, αλλά και μορφές αλληλεγγύης προς αυτούς από το λαό.

Γράφει συγκεκριμένα:

«Με λένε Στάθη Κούκο. Είμαι 10 χρονών. Με πιάσανε στη Αγρα της Έδεσσας σαν επικίνδυνο για την ασφάλεια. Με πήγαν στη φυλακή 7 μέρες στην Έδεσσα και ύστερα στον Πειραιά στα υπόγεια μέσα, δύο μήνες. Υστέρα με πήγαν στην Ικαρία 15 μέρες. Ημουνα για ένα χρόνο. Η δευτεροβάθμια επιτροπή με έφερε πίσω. Όταν ήμουνα στη φυλακή το κράτος δεν μας έδινε τίποτα να φάμε. Μας έφερνε όμως η Αλληλεγγύη.

Στα υπόγεια του Πειραιά ξεχείλιζε το αποχωρητήριο και γέμιζαν οι θάλαμοι. Και κάναμε απεργία πείνας για νάρχεται το βυτίο να το ξαδειάζει και γιατί δε μας βγάζαν έξω στην αυλή. Και ύστερα από την απεργία μας ερχόταν το βυτίο και μας βγάζαν και στην αυλή δύο ώρες την ημέρα.

Στην Ικαρία η ομάδα μ’έστειλε σχολειό. Και τις Κυριακές εψάρευα. Φαί δεν είχαμε. Μονάχα 100 δράμια ψωμί την ημέρα. Και εβάζαμε ο καθένας ό,τι είχαμε και εκάναμε φαί. Οι χωριανοί μας αγαπάγανε».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …