Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοπική αυτοδιοίκηση τότε και τώρα

Του Δημήτρη Νίκογλου

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με απλά λόγια δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο"από κράτη" σε μικρογραφία.
Αντικατοπτρίζουν δηλαδή την λειτουργία ενός κράτους με τα καλά του και τα κακά του, πάντα στον χώρο ευθύνης που τους αναλογεί, και φυσικά εντός των συνόρων των δημοτικών διαμερισμάτων τους ..  είναι δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων στις τοπικές αυτοδιοικήσεις με διάφορες "ειδικότητες και αρμοδιότητες" όπου όλοι μαζί συλλογικά και συντονισμένα λειτουργούν για το κοινό συμφέρων της εκάστοτε περιοχής για την οποία έχουν δομηθεί και συγκροτηθεί. 
Οι δήμοι και οι κοινότητες που δημοκρατικά και με νόμο του κράτους δια της ψήφου των δημοτών τους έχουν σύσταση και υπόσταση, "είναι το στέγαστρο εκείνο της τοπικής
κοινωνίας που απορροφά την όποια καταιγίδα" και οφείλει δια των αρμοδιοτήτων του να

επιλύει τα όποια προβλήματα των δημοτών πάντα σε τοπικό επίπεδο και στα εντός ορίων 
του σύνορα.
Η από συστάσεώς τους τούτοι οι οργανισμοί έχουν αλλάξει πολλές φορές  δομή, πάντα με εντολές άνωθεν φυσικά ..  πχ με τον Καλλικράτη  και λόγο των οικονομικών δυσχερειών ίσως, έγινε μια προσπάθεια σύμπτυξης των πολλών δήμων που υπήρχαν ανά την επικράτεια σε λιγότερους, φυσικά με μεγαλύτερη οικονομική δύναμη για τους νέους Καλλικρατικούς δήμους που προέκυψαν λόγο έκτασης και πληθυσμού,  και εκ των πραγμάτων, με περισσότερες αρμοδιότητες λόγο και των αυξημένων υποχρεώσεών τους. 

Οι αρμοδιότητες που δίνονται στις εκάστοτε τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν ξέρω αν είναι επαρκείς ή ανεπαρκείς, αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως πολλοί δήμοι κάνουν κατάχρηση κονδυλίων με αποτέλεσμα να υστερούν σε έργα και υποδομές έναντι άλλων.
Υπάρχουν και οι δήμοι εκείνοι φυσικά που με λιγότερα κονδύλια έναντι άλλων δήμων καταφέρνουν και δημιουργούν δακτυλοδεικτούμενα έργα, πρωτίστως για τους δημότες τους και τα δημοτικά τους διαμερίσματα, και κατ' επέκταση φυσικά για όλο τον κόσμο που διέρχεται ή φιλοξενείται εξ αυτών. 

Η περιφέρεια, οι δήμοι η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα θα έπρεπε να λειτουργεί με έναν τρόπο πιο αποκεντρωμένο και πιο ανεξάρτητο από το κράτος  το ίδιο που είναι και ο προϊστάμενος ως προς  τον τρόπο λειτουργίας τους, απλά οι ανώτεροι ιεραρχικά υπάλληλοι και ο δήμαρχος ως άρχων και ως προϊστάμενος αυτών θα πρέπει να επωμίζονται και τα θετικά και τα αρνητικά των χώρων ευθύνης των δημοτικών διαμερισμάτων των οποίων προΐστανται, και  να προστατεύουν επίσης και να δηλώνουν παρόν, στα των δημοτών τα όποια προβλήματα.

Έχουμε να επιδείξουμε και στην χώρα μας δήμους κοσμήματα, 
καθώς  επίσης και δήμους της ντροπής, δυστυχώς.

Στην Ελλάδα του σήμερα που η οικονομική στενότητα έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, υπάρχουν άνθρωποι που από θέση ισχύος καταχράζονται χρήματα έναντι άλλων,  
καθώς επίσης και άνθρωποι που πασχίζουν με κάθε τρόπο να απαλύνουν τον πόνο συνανθρώπων τους που μαστίζονται από την ανέχεια και όχι μόνο ..

Ας γίνουμε σύμμαχοι με τους δεύτερους, είναι πολλοί 
αυτοί  που μας έχουν ανάγκη, και που μας χρειάζονται..!


Blogger Dimitris Nikogloy 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....