Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Kοροϊδεύοντας ωμά ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ συνιστά μια «σαφή δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος σε ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2018», για να ζητήσει την ανοχή, αν όχι τη στήριξη του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία, στο χτεσινό του διάγγελμα.
Ο πρωθυπουργός, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, είπε πως «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί μετά από πολλή υπομονή και επιμονή, σε μια διαπραγματευτική γραμμή που γνωρίζαμε ότι θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς, φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα». Και αυτό, τη στιγμή που η συμφωνία επιβεβαίωσε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό και πως το «μομέντουμ της ανάκαμψης» – όπως είπε – αφορά αποκλειστικά και μόνο την ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, της ανάκαμψης των κερδών του, της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Και πρόσθεσε: «Πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων και ρήτρα ανάπτυξης με την υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης που θα καθιστά εταίρους συνεταίρους στις προσπάθειες να βάλουμε την οικονομία σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά», δίνοντας αναφορά επί της ουσίας στο εγχώριο κεφάλαιο για το τι προσφέρει η συμφωνία και ταυτόχρονα κοροϊδεύοντας το λαό ότι «η πιο σημαντική δέσμευση όμως αφορά τη δέσμευση για το οριστικό τέλος μνημονίων τον Αύγουστο του ’18»!
Πρόσθεσε ότι έτσι «ανοίγεται μπροστά καθαρός δρόμος διεξόδου» και επιχείρησε ξανά να εξαγοράσει την ανοχή του λαού με ακάλυπτες επιταγές, υποστηρίζοντας ότι «έχω επίγνωση των δυσκολιών και θυσιών του λαού, είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός κι άλλο να βλέπεις μπροστά το δρόμο εξόδου». Αλλωστε, αμέσως μετά, προανήγγειλε ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλώνοντας πως «δεν είναι βέβαια τώρα ώρα εφησυχασμού και επανάπαυσης, αλλά αποφασιστικότητας, είναι ώρα να προωθήσουμε μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία, να χτίσουμε σε ισχυρά θεμέλια ένα μοντέλο παραγωγής και διανομής, το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης».
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας γύρω απ’ τα όσα συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ υπηρέτησε με τις δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για δικαίωση της κυβέρνησης και υποστηρίζοντας ότι έλαβε «καθαρές δεσμεύεις για το χρέος, καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και περιγραφή του δρόμου ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος». Ο Δ. Τζανακόπουλος εξήγησε βεβαίως (ρ/σ «Real») ότι το όποιο θετικό περιεχόμενο της συμφωνίας αφορά στις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου για στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του, προσθέτοντας στα παραπάνω ότι «υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις, υπήρξε κλείδωμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2023, υπήρξε η έγκριση από τη μεριά του Eurogroup για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα. Είχαμε, επίσης, μία δέσμευση από τη μεριά του Eurogroup ότι θα υποστηρίξει την έξοδο της χώρας στις αγορές…».
Οι Γ. Δραγασάκης και Δ. Παπαδημούλης κράτησαν χαμηλότερους τόνους, με τον πρώτο να δηλώνει (ρ/σ «Πρακτορείο») ότι «η απόφαση απέχει από αυτό που εμείς θα επιθυμούσαμε, ωστόσο είναι μία απόφαση με θετικά στοιχεία (…) διευκολύνει εμάς ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ομοίως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν είναι για να πανηγυρίζουμε… πετύχαμε και κάποια θετικά σημεία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη βδομάδα, μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα καλέσει σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …