Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοι θέλουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων


Μόλις 1235 επιχειρήσεις αφορά η συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις καθώς αυτός είναι ο αριθμός των εργοδοτών που απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό.
Ο λόγος όμως για τον οποίο η κυβέρνηση κόπτεται να κρατήσει –κατά το δυνατόν- αμετάβλητο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ότι αυτοί οι 1235 εργοδότες, απασχολούν 667.493 υπαλλήλους, δηλαδή περίπου το 36% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Είναι, επομένως, το θέμα των ομαδικών απολύσεων το κατάλληλο για να εμφανιστεί η κυβέρνηση –εφόσον τελικά εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα- ως «προστάτης» μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Έστω και αν στην πράξη γνωρίζει ότι οι εταιρείες που πραγματικά θα προχωρούσαν σε αξιοποιήση του «απελευθερωμένου» περιβάλλοντος θα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Το «σύνθημα» ότι «προστατέψαμε περισσότερους από 660.000 εργαζομένους από την απειλή της απόλυσης» μπορεί να πουλήσει επικοινωνιακά και να καλύψει, τουλάχιστον με βάση τα όσα πιστεύουν κυβερνητικοί παράγοντες, ένα κόμμάτι της δυσαρέσκειας από το ψαλίδισμα των συντάξεων και του αφορολογήτου.
Το γεγονός ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι κατά κύριο λόγο πολιτικό και επικοινωνιακό, αποδεικνύεται από αυτά καθ' αυτά τα στοιχεία. Από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλονται στο ΙΚΑ (και στο εξής στον ΕΦΚΑ) προκύπτει ότι υπάρχουν:
1. 196 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 151 έως 175 άτομα προσωπικό και συνολικά 31.753 άτομα.
2. 172 εργοδότες με 32420 εργαζόμενους με 176 έως 200 άτομα στο pay roll τους.
3. 338 εργοδότες στους οποίους εργάζονται από 201 έως 300 άτομα με 81987 εργαζόμενους συνολικά
4. 252 εργοδότες με 300 έως 500 άτομα προσωπικό ο καθένας και συνολική απασχόληση περίπου 96 χιλιάδων ατόμων και
5. Μόλις 277 εργοδότες με περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό στους οποίους απασχολούνται 425 χιλιάδες εργαζόμενοι.
Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις με περισσότερα από 150 άτομα προσωπικό, μπορούν να απολύουν έως και το 5% των εργαζομένων τους ανά μήνα με «πλαφόν» στους 30 εργαζόμενους. Δηλαδή, μια επιχείρηση με 160 άτομα προσωπικό, μπορεί ουσιαστικά να διώχνει 8 άτομα κάθε μήνα και σε λιγότερο από έναν χρόνο να έχει… ξεφορτωθεί πάνω από το μισό προσωπικό της επιχείρησης. Τι είναι αυτό που συζητείται τώρα με τους θεσμούς; Το όριο να αυξηθεί από το 5% στο 10%. Τι θα σήμαινε μια τέτοια αλλαγή για τη συγκεκριμένη επιχείρηση; Ότι θα αποκτούσε το δικαίωμα να διώξει 16 άτομα ανά μήνα και ουσιαστικά να μηδενίσει τον αριθμό των εργαζομένων μέσα σε 10 μήνες.
Σε πραγματικούς όρους, όλοι γνωρίζουν στην αγορά, ότι ακόμη και αν αλλάξει το όριο των ομαδικών απολύσεων, ελάχιστες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα κάνουν χρήση των νέων διατάξεων. Και αυτό γιατί;
1. Το πραγματικό πρόβλημα των περισσότερων μεγάλων επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αν μπορούσαν λόγω του νόμου να προχωρήσουν ταχύτερα στις απολύσεις, θα στερούνταν των απαραίτητων πόρων για να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ακόμη και με το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς για τους εργοδότες που προβλέπει την καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης σε δόσεις, ελάχιστες είναι οι προβληματικές επιχειρήσεις (σ.σ διότι προβληματικές εταιρείες μπαίνουν στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων) που μπορούν να «σηκώσουν» δαπάνη πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
2. Ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις ομαδικές απολύσεις διαθέτουν οι πολύ ισχυροί εργοδότες της χώρας όπως είναι –για παράδειγμα- οι τράπεζες. Μόνο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπαίνουν στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και επιλέγουν τη λύση της εθελουσίας εξόδου για να επιτύχουν τη μείωση του προσωπικού (ή και την ανανέωσή του) χωρίς να προκληθούν αναταραχές στο εσωτερικό της επιχείρησης. Με βάση πάντως την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί στην αγορά, ο μοναδικός κλάδος στον οποίο θα μπορούσε να γίνει χρήση του «απελευθερωμένου» καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, είναι ο τραπεζικός. Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, αναφέρουν ότι τράπεζες, με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και το κλείσιμο των καταστημάτων, θα βρεθούν σύντομα μπροστά στην απόφαση να προχωρήσουν σε νέα μείωση θέσεων εργασίας και σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσουν τις ομαδικές απολύσεις από την εθελουσία έξοδο ως φθηνότερη και ταχύτερη λύση.
3. Οι περισσότεροι μεγάλοι εργοδότες της χώρας –ειδικά αυτοί που απασχολούν και περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό- είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις με πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα οι οποίες μόνο τις ομαδικές απολύσεις δεν έχουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Με βάση τη σημερινή νομοθεσία, σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης εντός προθεσμίας 20 ημερών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει ώστε οι ομαδικές απολύσεις να διενεργούνται στο εξής με απλή γνωστοποίηση της επιχείρησης. Όσον αφορά στο ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, το ΔΝΤ πιέζει για αύξηση του ορίου στο 10% από 5% που είναι σήμερα ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το αν ζητείται να εκλείψεικαι το πλαφόν των 30 εργαζομένων.
Προσωπικό        Αριθμός επιχειρήσεων  Αριθμός εργαζομένων
151-175                196                          31753
176-200                172                           32420
201-300                338                          81987
301-400                160                           55091
401-500                92                             41233
πάνω από 500        277                               425009
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …