Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην τσιμπίδα του «Μεγάλου Αδελφού» πάνω από 70.000 φορολογούμενοι


Περισσότεροι από 70.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Το μεγαλύτερο τμήμα των ανωτέρω φορολογουμένων εντοπίστηκε από τον «Μεγάλο Αδελφό», που λειτουργούσε πιλοτικά σε αρκετές εφορίες της χώρας, ενώ κάποιοι φορολογούμενοι έσπευσαν εθελοντικά να δικαιολογήσουν μικροποσά (ακόμη και 100 ευρώ) από ενοίκια που δεν είχαν δηλώσει.
Συνολικά, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 134 εκατ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των διατάξεων της εθελοντικής αποκάλυψης, εκτιμούν ότι τα βεβαιωθέντα ποσά μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, να δοθεί και παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου (λήγει στα τέλη Μαΐου) για την ένταξή τους στον νόμο της οικειοθελούς αποκάλυψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν από το νέο λογισμικό της εφορίας περιλαμβάνονταν στις λίστες με τους 1,27 εκατ. φορολογουμένους που είτε είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό είτε το όνομά τους βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι κλήθηκαν από τις εφορίες τους να δικαιολογήσουν τα ποσά που δεν «κούμπωναν» με τις φορολογικές τους δηλώσεις και, όπως προκύπτει, αποδέχθηκαν ότι είχαν αποκρύψει στο παρελθόν εισοδήματα.
Οι φόροι για τα αποκρυβθέντα εισοδήματα υπολογίστηκαν με τις ευνοϊκότερες διατάξεις του πρόσφατου νόμου συγκριτικά με τις υφιστάμενες ποινές, που προβλέπουν ακόμη και πρόστιμα αυξημένα έως και 120% του κεφαλαίου.
Επί της ουσίας, το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί από τον «Μεγάλο Αδελφό» ανάγκασε όλους αυτούς τους φορολογουμένους να αποδεχθούν τα ευρήματα με στόχο να προλάβουν τον νόμο που είναι σε ισχύ. Κανένας, όμως, που δεν έχει εντοπιστεί από το ηλεκτρονικό σύστημα και έχει περιουσία στο εξωτερικό δεν εμφανίσθηκε να δικαιολογήσει τα αδήλωτα εισοδήματα των παρελθόντων οικονομικών ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εκ των 70.000 φορολογουμένων έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, εξέλιξη σημαντική για το Δημόσιο, καθώς πρόθεση των φορολογούμενων, όπως όλα δείχνουν, είναι να πληρώσουν τα 134 εκατ. ευρώ που τους έχουν καταλογιστεί.
Εκτός από τους ανωτέρω φορολογουμένους, θα αποσταλούν εντός του έτους δεκάδες χιλιάδες σημειώματα σε φυσικά πρόσωπα στα οποία εντοπίστηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι οι φορολογούμενοι που θα πάρουν το ειδοποιητήριο είναι φοροφυγάδες. Και αυτό, καθώς είναι πολύ πιθανόν να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά (από πωλήσεις ακινήτων στο παρελθόν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, από κέρδη από το Χρηματιστήριο τα οποία δεν δηλώνονταν στο παρελθόν στις φορολογικές δηλώσεις κ.λπ.).
Με το νέο σύστημα όμως διαχωρίζονται οι πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι πιθανότητες να υπολογίζονται δύο ή και τρεις φορές καταθέσεις και επανακαταθέσεις χρηματικών ποσών.
Τα δεδομένα που λαμβάνει το ηλεκτρονικό σύστημα προέρχονται από:
• Λίστες φοροδιαφυγής.
• Καταθετικούς λογαριασμούς (ταμιευτηρίου, τρεχούμενους, όψεως, προθεσμίας).
• Λογαριασμούς δανείων.
• Πιστωτικές κάρτες.
• Δαπάνες πολυτελούς διαβίωσης.
• Ασφαλιστικά προϊόντα.
• Μερίσματα.
• Πληρωμές ασφαλίστρων.
• Αγορές - πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
• Επενδυτικά προϊόντα (αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, repos, κ.ά.).
• Εμβάσματα.
• Φορολογικά στοιχεία από Λουξεμβούργο και Βρετανία.
• Στοιχεία από την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος».
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …