Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οργονίτες: Μια ακόμη ψευδοεπιστημονική προσέγγιση

«Η κοσμική αρχέγονη ενέργεια που λέγεται κοσμική οργονοενέργεια «ανακαλύφθηκε» ανάμεσα στο 1936 και το 1939 στη Νορβηγία. Οι οργονίτες υποτίθεται πως είναι μια απλή λύση για να διορθώσετε τις ενέργειες του χώρου σας, του σώματός σας και εκτενέστερα του κόσμου σας. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
  • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση, ας δούμε μερικά παραδείγματα από το διαδίκτυο:
Περισσότερα εδώ και εδώ.
Και ένας δυνητικά επικίνδυνος ισχυρισμός:
Η συνέχεια εδώ.

Τι ισχύει
Η οργόνη είναι ένας υποτιθέμενος τύπος «αρχέγονης κοσμικής ενέργειας» που ανακαλύφθηκε από τον Δρ.  Βίχελμ Ράιχ – Wilhelm Reich (1897-1957)  στα τέλη του ’30. Ο Ράιχ ήταν ένας Αυστριακός μετανάστης στην Αμερική που είχε εκπαιδευτεί ως ιατρός, ψυχίατρος και Φροϋδικός ψυχαναλυτής.
Ο Ράιχ ισχυρίστηκε πως η οργόνη είναι πανταχού παρούσα και εξηγεί πράγματα όπως το χρώμα του ουρανού, τη βαρύτητα, τους γαλαξίες, την αποτυχία των περισσοτέρων πολιτκών επαναστάσεων και ένα καλό οργασμό. Στα έμβια όντα, η οργόνη ονομάζεται και βιο-ενέργεια ή Ζωτική Ενέργεια. Ο Ράιχ πίστευε πως η οργόνη είναι «καταδείξιμη οπτικά, θερμικά, ηλεκτροσκοπικά και με τη χρήση μετρητών Geiger-Mueller»*. Όμως, μόνο πραγματικοί πιστοί στην οργόνη (δηλαδή οργονομιστές που εξασκούν την επιστήμη της οργονομίας) έχουν καταφέρει (όπως ισχυρίζονται) να την καταδείξουν επιτυχώς.
Ο Ράιχ ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε μια καινούργια επιστήμη (οργονομία) και ότι ανακάλυψε άλλες οντότητες, όπως τα βιόντα, τα οποία μέχρι σήμερα μόνο οι οργονομιστές έχουν καταφέρει ν’ ανιχνεύσουν. Τα βιόντα είναι υποτιθέμενα κυστίδια οργόνης, που δεν είναι ούτε ζωντανά ούτε μη-ζωντανα, αλλά μεταβατικά όντα.
Ο Ράιχ πέθανε στις 3 Νοεμβρίου του 1957, στις Ομοσπονδιακές Φυλακές του Lewisburg στην Pennsylvania, όπου είχε σταλθεί για προσβολή δικαστηρίου. Ο Ράιχ καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε να υπακούσει μια εντολή ασφαλιστικών μέτρων για την πώληση κομπογιαννίτικων ιατρικών συσκευών όπως ο Συσσωρευτής Οργόνης και οι «εκτοξευτές» οργόνης, οι οποίες υποτίθεται ότι μπορούσαν να μαζεύουν και να διανέμουν την οργόνη, καθιστώντας έτσι δυνατή τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, εκτός ίσως από τη μεγαλομανία και την αυταπάτη.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής όχι μόνο διακήρυξε ότι δεν υπάρχει η οργόνη, αλλά έκαψε και μερικά βιβλία του Ράιχ–μια σίγουρη μέθοδος για να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον κάποιου.
Παρά το γεγονός ότι έχουν μικρό κύρος στην επιστημονική κοινότητα, οι ιδέες του Ράιχ μεταλαμπαδεύτηκαν από έναν αριθμό αφοσιωμένων οπαδών, των οποίων ηγείτο ο ιατρός Elsworth F. Baker, ιδρυτής του Αμερικανικού Κολεγίου Οργονομίας ( The American College of Orgonomy ), και ο Δρ. James DeMeo του Βιοφυσικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Οργόνης ( The Orgone Biophysical Research Laboratory, Inc ., ) στο Ashland του Oregon. Οι διάδοχοι του Baker (πέθανε το 1985) και ο DeMeo συνεχίζουν να υπερασπίζονται τόσο τον Ράιχ, σαν επιστήμονα, όσο και την οργονομία. Ο Ράιχ έβλεπε τον εαυτό του σαν μια ιδιοφυΐα υπό διωγμό και θεωρούσε τους επικριτές του που τον γελοιοποίησαν, αδαείς ηλίθιους.
Αυτό που ο Ράιχ υποστήριζε, ήταν πως είχε βρει τον τρόπο να διορθώσει την «αταξία» που χαρακτηρίζει το σύμπαν.  Η εντροπία είναι η τάση προς διαταραχή στο σύμπαν μας. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, η εντροπία ενός κλειστού συστήματος ποτέ δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι τελικά, το σύμπαν θα καταλήξει σε πλήρη αταξία (θερμοδυναμική εντροπία). Ο Ράιχ προχώρησε σε πειράματα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ωστόσο κανείς δε μπόρεσε ποτέ να τα αναπαράγει.
Οι οπαδοί της οργονικής προβαίνουν σε άλματα λογικής υποστηρίζοντας πως υπάρχει τρόπος να συλλεχθεί η ζωτική ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών και αυτό από μόνο του είναι δυνητικά επικίνδυνο. Πιστεύουν επίσης πως μπορούν να καθαρίσουν την αρνητική ενέργεια, να εξαγνίσουν την ατμόσφαιρα, ακόμη και να μπλοκάρουν τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (ειδικά για το τελευταίο, κυκλοφορούν πολλά σχετικά βιντεάκια στο youtube). Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για ένα ακόμη άλμα πίστης που δεν στοιχειοθετείται επιστημονικά.
Ήδη από το 1954, ο FDA είχε απαγορεύσει στον Ράιχ τις πωλήσεις οργονικών συσκευών διότι βασίζονταν σε ψευδείς ισχυρισμούς. Ο Ράιχ δεν συμμορφώθηκε πλήρως με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να πεθάνει στη φυλακή το 1957. Δικαίως η οργόνη έχει καταταχθεί στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης μιας και βασίζεται σε εσωτεριστικές και πνευματιστικές αντιλήψεις που ουδέποτε τεκμηριώθηκαν επαρκώς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …