Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοβαρά ερωτήματα


Η «παρέλαση» υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ συνεχίζεται. Ο υπουργός Αμυνας μετέβη παραμονές της 25ης Μαρτίου για διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ηταν η δεύτερη επίσκεψή του εκεί, απ' όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ. Προηγήθηκε, λίγες μέρες νωρίτερα, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών για αντίστοιχες επαφές.
Ο ΥΠΕΞ γνωστοποιούσε προηγουμένως ότι επαφές με το επιτελείο Τραμπ είχαν αναζητηθεί πολύ πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Επίσης, ο Ν. Παππάς, μετά την παρουσία του στην ορκωμοσία Τραμπ, βρίσκεται ξανά αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, με την ιδιότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.
Απ' όσες, λίγες και αποσπασματικές, δηλώσεις γίνονται και απ' όσες πληροφορίες διαρρέονται επιλεκτικά στον Τύπο, προκύπτει ότι αυτές οι συναντήσεις αφορούν συγκεκριμένα μέτρα εμβάθυνσης της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που προσδοκούν επενδυτικές ευκαιρίες και κέρδη από την ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.
Με δεδομένη την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης, απ' όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επισκέψεις Ελλήνων υπουργών στις ΗΠΑ, προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα. Για παράδειγμα, γράφεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συναινεί για επέκταση της αμερικανικής αεροναυτικής βάσης της Σούδας, αλλά και της συμφωνίας που ρυθμίζει τη λειτουργία της, για 5 έως 10 χρόνια (μέχρι τώρα η ανανέωση γινόταν σε ετήσια βάση).
Αναφέρεται, επίσης, σε δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να συνοδεύουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αμερικανικά αεροπλανοφόρα που επιχειρούν στην περιοχή, παίρνοντας ακόμα πιο ενεργά μέρος στην υλοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων, σε ένα περιβάλλον όπου οξύνονται ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Το σενάριο αυτό «δένει» με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ελληνας Α/ΓΕΝ πριν από λίγες μέρες σε αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό, ότι το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβάλλει στην «εξοικονόμηση πόρων» του αμερικανικού ΠΝ, ώστε να μπορούν οι ΗΠΑ να διαθέτουν ναυτικές δυνάμεις σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπου διατηρούν στρατηγικά ενδιαφέροντα και επιδιώξεις.
Μόλις πρόσφατα, γράφτηκε επίσης ότι η Αγκυρα έχει προτείνει αρμοδίως στην Αθήνα ένα σχέδιο συμφωνίας για «μια ίση και δίκαιη μοιρασιά» σε όλα τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις, από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο, την ΑΟΖ και το Κυπριακό. Ο αρμόδιος ΥΠΕΞ, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο ήταν εκτός ατζέντας στις επαφές που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ.
Η στάση της κυβέρνησης, να μην ενημερώνει για το περιεχόμενο και τις αποφάσεις των επαφών της στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει το επικίνδυνο για το λαό περιεχόμενο αυτών των επαφών και των συνεννοήσεων. Το ίδιο γινόταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), όταν οι υπουργοί τους επέστρεφαν από τέτοια ταξίδια και ο λαός μάθαινε τα αποτελέσματά τους βλέποντας μπροστά στα μάτια του να εξελίσσονται τα σχέδια βαθύτερης εμπλοκής και συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αποστολές.
Απ' αυτή τη σκοπιά, το αίτημα του ΚΚΕ να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές για τις επαφές της στις ΗΠΑ, είναι επιτακτικό και επίκαιρο.
Προπάντων, όμως, χρειάζεται να εντείνει ο λαός την επαγρύπνηση και την κινητοποίησή του, απέναντι στα κρυφά και φανερά σχέδια που εξυφαίνονται στις πλάτες του από την κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική επιλογή της παραπέρα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όσο κι αν τώρα εμφανίζονται να κατηγορούν την κυβέρνηση για «μυστικοπάθεια» και «αδιαφάνεια».
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τρίτη 28 Μάρτη 2017.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …