Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αξιοκρατία και κρίσεις κατά το δοκούν

Του Δημήτρη Νίκογλου

Αξιοκρατία, μια λέξη τόσο τσαλακωμένη και παραμορφωμένη από τις παρεμβάσεις τρίτων, που ακόμη και η γνωμοδότηση  του ακριβοδίκαιου νομοθέτη αδυνατεί να την επαναφέρει στην αρχική της έννοια και μορφή..
Κρίσεις, μια λέξη αλληλένδετη και αυτή με την αξιοκρατία, μια λέξη της οποίας "τα σωθικά τα έχουν ξεριζώσει" οι εκάστοτε κύριοι των επιτροπών και των δικαστικών εδράνων, και ως  ειδικοί Ιατροδικαστές τα μελετούν επιμελώς και τα αναμοχλεύουν. Ναι φίλε μου αυτοί οι κύριοι που βρωμάνε σαπίλα η οποία απορρέει από το πολιτικό τους παρελθόν, είναι οι δυνατοί, είναι αυτοί που η "βασιλεύουσα" εξουσία τους δίνει την δύναμη να τοποθετούν 
ανθρώπους ικανούς και μη σε θέσης κλειδιά,  είναι αυτοί που εμμέσως πλην σαφώς  θα

κρίνουν το μέλλον σου και το μέλλον μας γενικότερα.
Ποιος δεν θα ήθελε ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος που οι λειτουργοί του να ήταν απλοί και ταπεινοί, να ήταν δηλαδή οι άνθρωποι εκείνοι της προσφοράς προς τον άνθρωπο και όχι οι τοποθετημένοι υπάλληλοι που ως φύλακες τύπου μπουλντόγκ δηλώνουν παρών και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα  για την προστασία των αφεντικών τους.

Δεν φταίνε μόνο αυτοί φίλοι μου, φταίμε και εμείς που δεν αλλάξαμε, που δεν καταγγείλαμε το άδικο, που παρά την θέλησή μας γίναμε συνένοχοι.
Πολλές φορές αναρωτιέμαι, πόσο δύσκολο είναι άραγε να κάνεις το σωστό σε ένα άδικο εργασιακό περιβάλλον και πόσο σιδηροδέσμιος είσαι ως προς τις επιταγές τρίτων;
Μήπως είσαι και εσύ ένας κρίκος διαπλοκής που συμπληρώνεις την αλυσίδα του ονομαζόμενου συστήματος  και εξ υπηρετείς πρόσωπα και πράγματα;

Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό να μην πω πως τις περισσότερες φορές είναι το εντελώς αντίθετο μα κανείς δεν βλέπει το ηθικό όταν αυτό επισκιάζεται από το νόμιμο.
Η αξία του ηθικού πολλές φορές είναι ανεκτίμητη έναντι του νόμιμου, μα την παραβλέπουμε τόσο εύκολα, και την ερμηνεύουμε πάντα κατά το δοκούν ..
Έχω παρατηρήσει ανθρώπους και συμπεριφορές που με πολύ μεγάλη ευκολία γίνονται κόλακες, γίνονται αυλικοί, γίνονται από άσπρο μαύρο στο πλευρό κάποιου για να έχουν υπόσταση.

Είναι κρίμα να δίνεις και να περιμένεις να πάρεις πάντα ως αντάλλαγμα το αντίτιμο αυτού που έδωσες και ακόμη περισσότερα.
Είναι κρίμα επίσης να περιμένεις να πάρεις κάτι που ανήκει σε άλλους αλλά μεσολαβώντας οι άνθρωποι που ως δεκανίκι τους βοήθησες, να σου το ξεπληρώνουν ανήθικα προτάσσοντας την πολιτική τους θέση και δύναμη...  

Αξιοκρατία σημαίνει να επιλέγονται οι πιο άξιοι και ικανοί για μία θέση χωρίς να υπάρχουν μεσολαβητές και παρεμβάσεις τρίτων, όπως δηλαδή ο νόμος το επιτάσσει. 

Αποδοχή και επιβράβευση χαίρουν μόνο οι αξιοκρατικά αξιολογούμενοι, οι άνθρωποι εκείνοι δηλαδή που με την αξία τους και το καθαρό τους προφίλ κατάφεραν επάξια να επανδρώσουν θέσεις με καθήκοντα υψηλών απαιτήσεων χωρίς να χρειάζονται δεκανίκια.  

Όταν το νόμιμο θα είναι και ηθικό, και όταν το ηθικό θα είναι και νόμιμο, 
τότε και μόνον τότε θα μπορούμε υπερήφανα να μιλάμε για αλλαγή σελίδας.

Blogger Dimitris Nikogloy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....