Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τεμπέληδες της Μακρονήσου…


Διαβάζοντας το «σιγά να μην το λένε καπιταλισμό», θυμήθηκα μια συζήτηση κάπου, κάπως, κάποτε, στην οποία ένας από την ομήγυρη, μας είπε, καθώς κουβεντιάζαμε για την Μακρόνησο, ότι όσοι δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας για να φύγουν το έκαναν γιατί ήταν τεμπέληδες και δεν ήθελαν να πάνε για δουλειά, οπότε προτιμούσαν το ξύλο, τα βασανιστήρια και τον κίνδυνο της εκτέλεσης. Μας είχε πει μάλιστα ότι στην Μακρόνησο η εθνική κυβέρνηση φύτεψε δέντρα για να έχουν ίσκιο οι εξόριστοι, αλλά εκείνοι από την τεμπελιά τους να τα συντηρήσουν τα πότισαν με αλυκό νερό και τα έκαψαν. Οι εξόριστοι της Μακρονήσου βρίσκονταν εκεί από τεμπελιά και για να δικαιολογήσουν την τεμπελιά τους έστηναν θέατρα, έγραφαν ποιήματα και διηγήματα, παρίσταναν δηλαδή τους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες!
Αυτά μου θύμισε το «σιγά να μην το λένε καπιταλισμό»! Τότε εκείνον που είπε εκείνες τις αθλιότητες για τους Μακρονησιώτες κοντέψαμε να τον φάμε ζωντανό! Τώρα αυτούς που λένε αυτές τις αθλιότητες για όσους υποφέρουν από τις συνέπειες της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ τους ανεχόμαστε και τους ψηφίζουμε μάλιστα! Ανεχόμαστε και ψηφίζουμε άκριτα αυτούς που λένε ότι για την ταλαιπωρία του τάδε ή του δείνα φταίνε οι ίδιοι γιατί θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να βγούνε από το χάλι τους κι εκείνοι δεν το κάνουν! Ανεχόμαστε και ψηφίζουμε μάλιστα αυτούς που ενώ από τη μια διαπιστώνουν την κατάθλιψη του κοσμάκη, από την άλλη τον κατηγορούν ως τεμπέλη, κάνοντας πως δεν ξέρουν ή πως δεν είδαν ότι αυτός ο κοσμάκης πολλές φορές προσπάθησε να σηκωθεί και πολλές φορές έφαγε μια κλωτσιά που τον κατρακύλησε πιο χαμηλά! Ανεχόμαστε και ψηφίζουμε τους καθυστερημένους που κατηγορούν όσα από τα καταθλιπτικά θύματα του καπιταλισμού μπορούν ακόμα και ξεσπούν τον θυμό τους στην τέχνη και στη λογοτεχνία, γιατί κατά την γνώμη των κανιβάλων τιμητών του καπιταλισμού, αφού τα ανθρωπάκια μπορούν να κάνουν τέχνη μπορούν και να ξεφύγουν από τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης!
Οι άξιοι, οι επιβιώσαντες, οι μπουρδολόγοι κρίνουν τον κοσμάκη που ο Καπιταλισμός τον κατρακύλησε στην κατάντια, χωρίς ούτε να θέλουν να σκεφτούν πώς είναι οι συνθήκες εκεί κάτω στην Άβυσσο, πώς αισθάνεται ο κοσμάκης εκεί κάτω!
Κριτές και τιμητές, απόγονοι εκείνων που έλεγαν τεμπέληδες τους Μακρονησιώτες κι ας παριστάνουν ακόμα μερικοί από αυτούς τους ψευτοαριστερούς! Που θα πάει; Έτσι ήρθαν τα πράγματα μα έτσι δεν θα πάνε!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....