Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμείς και οι άλλοι

Του Δημήτρη Νίκογλου

Έχω  μεγαλώσει πλέον αρκετά, μα αυτό το εμείς και εσείς, αυτό το εμείς και οι άλλοι είναι πάντα διαχρονικό  και επίκαιρο, 
είναι αυτό που εδώ και χρόνια βασιλεύει  
και πρωταγωνιστεί.
Όπου και να γυρίσω να δω, στον χώρο εργασίας μου,  στην πολιτική, στην καθημερινότητα, παντού το εμείς και οι άλλοι, παντού το εμείς και εσείς, είναι το μότο της κάθε ημέρας, είναι η "καλημέρα" σε κάθε στρογγυλή τράπεζα συζήτησης . Η απόσταση ασφαλείας που διαχωρίζει τις δυο αυτές λέξεις, και η έννοια αυτών, χαρακτηρίζει και την απόσταση θέσεων και απόψεων των δυο αυτών "διαφορετικών κόσμων" .
Δεν έχουν αναλογιστεί οι κύριοι αυτοί πως το εμείς γίνεται εύκολα εσείς και το εσείς εύκολα


εμείς ; δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι πως ο διαχωρισμός αυτός είναι ένας αδηφάγος 
 δρόμος, ένας δρόμος που η κατάληξή του είναι δαιδαλώδης; 

Πολλές φορές η έπαρση του εμείς που χαρακτηρίζεται από την προσωρινή δύναμη της στιγμής, δεν μας αφήνει να δούμε το καλό ως πράξη και κατ επέκταση το καλό του συνόλου ως ζητούμενο.
Το εμείς και οι άλλοι το έχουμε πληρώσει ακριβά πάρα πολλές φορές μα αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να κάμψει την αλαζονεία του εμείς που το διακατέχει.
 Η αλαζονεία του εμείς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τεράστιο εγώ που στην ουσία καταβαραθρώνει όλα τα θέλω των άλλων, το κατά νου αλάθητο δηλαδή που στην πραγματικότητα  είναι ένα λάθος από την γέννησή του.

Το εμείς και οι άλλοι στην πολιτική -
Το εμείς και οι άλλοι στον εργασιακό μας χώρο -
Το εμείς και οι άλλοι ως ρατσιστικός διαχωρισμός Λαών -
Το εμείς και οι άλλοι στις υπερδυνάμεις..

- Το εμείς και οι άλλοι ή το εμείς και εσείς  είναι λέξεις που με την προφορά τους και μόνο βάζουν διαχωριστικές γραμμές, βάζουν συρματόπλεγμα σε σχέσεις, σε ανθρώπους, σε συμπεριφορές , είναι ο τρόπος που κρατάς σε απόσταση ασφαλείας τους άλλους.
Να πω μόνο πως το εμείς και οι άλλοι ή το εμείς και εσείς εκεί που συνυπάρχουν η ανάπτυξη αργεί να φανεί να μην πω πως αργοπεθαίνει.
Φίλοι μου δεν είναι όλα άσπρο μαύρο, υπάρχει και το γκρι, δεν είναι μόνο το άλφα και το ωμέγα στο αλφάβητο υπάρχουν και άλλα γράμματα, γι'αυτό και όταν όλα τα παραπάνω τα ζυγίσουμε και δούμε πως μόνο συλλογικά μπορούμε να αναδυθούμε, τότε και μόνο τότε θα γλιτώσουμε την βύθιση.

Όλοι μαζί λοιπόν για να υπάρχει μέλλον  που θα μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει, να δημιουργήσει, να ονειρευτεί χωρίς το εμείς και το εσείς.
Ας κρατήσουμε μακρυά μας λοιπόν αυτούς που επενδύουν στο εμείς και οι άλλοι, και ας προσπαθήσουμε την πόλωση που δημιουργούν οι λέξεις αυτές να την κάνουμε δημιουργικότητα με το όλοι μαζί.

Blogger Dimitris Nikogloy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....