Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για ποια Ευρώπη μιλάμε;

Του Δημήτρη Νίκογλου

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε το άκουσμα της λέξης Ευρώπη σου φέρνει στο νου ευημερία, ποιότητα ζωής, ανθρώπινα δικαιώματα, ανάταση γενικότερα. Είμαστε σε θέση να το αποδεχθούμε αυτό και να συμφωνήσουμε όλοι μας ως κράτη μέλη; Είμαστε σε θέση να πούμε πως αυτό ισχύει χωρίς περιορισμούς και διαχωρισμούς για κάθε έναν κρίκο που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Νομίζω πως όχι.
Ο τρόπος ζωής, η οικονομική επιφάνεια του εκάστοτε Κράτους, τα διαφορετικά πολιτεύματα και οι θρησκευτικές διαφορές των  Κρατών μελών, όλα αυτά καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία της ένωσης. Από την άλλη θα μου πείτε πως αδύνατο είναι μόνο  ότι δεν επιχειρήσαμε, και η αλήθεια είναι πως αυτό δεν το επιχειρήσαμε. 
Η αλαζονεία ορισμένων αρχηγών κρατών, η στρατιωτική δύναμη και κατ επέκταση η οικονομική δύναμη ορισμένων εκ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κρατών, αποδυνάμωσαν τόσο πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σήμερα η αποχώρηση και η λύση του κρίκου της ένωσης αυτής, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Πρέπει να είσαι αδαής για να μην καταλαβαίνεις το τι γίνεται γύρω σου. Ακόμη και να εθελοτυφλεί 
κάποιος, να ξέρεις πως θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι θέμα χρόνου να πάρει το σπίτι σου φωτιά, όταν του γείτονα καίγεται είδη.
Σε μια ομάδα, σε μια ένωση, σε ένα σύνδεσμο είναι κανόνας ο δυνατός να δίνει στον αδύναμο λίγο από την δύναμή του και όχι να κάνει επίδειξη αυτής. Έχει παρατηρηθεί πως και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι δυνατοί γίνονται δυνατότεροι και είναι αυτοί που είναι και οι πολέμιοι των αδυνάτων.
Οι πολλοί είναι πιο δυνατοί από τους λίγους λόγο αριθμητικής υπεροχής χωρίς να 'ναι αυτό ο κανόνας, δυνατοί είναι οι πολλοί μόνο όταν είναι ενωμένοι.  Κραυγαλέο παράδειγμα αυτό της πάλε ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, της πανίσχυρης τότε Ε.Σ.Σ.Δ .
Η Ευρώπη αν καταλάβαινε το πόσο δυνατή θα ήταν εάν πραγματικά ήταν ενωμένη, και πόση επιρροή θα είχε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, τότε θα ήταν ο πλάστης και όχι το ζυμάρι του κάθε πεινασμένου εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως αρτοποιού.

Έχουμε ανάγκη από μια Ευρωπαϊκή Ένωση αντάξια του ονόματός της , έχουμε ανάγκη από μιαΕνωμένη Ευρώπη πρωταγωνιστή στον παγκόσμιο χάρτη και όχι κομπάρσο.

Blogger Dimitris Nikogloy 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....