Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μείωση 4,5% κατά μέσο όρο στις κύριες συντάξεις από φέτοςΠερικοπές, κατά μέσο όρο, 4,5% πρέπει να επιβάλει η κυβέρνηση άμεσα στις νέες και μελλοντικά στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. 
Αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος  "πονοκέφαλος" της Υπουργού Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου, επί του ασφαλιστικού, μετά από την επιβολή του εξοντωτικού ασφαλιστικού χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες.
Η διαδικασία αυτή των περικοπών στις συντάξεις αναμένεται να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς τότε θα πρέπει να έχουν αποδοθεί 95.000 νέες κύριες συντάξεις - μία μεγάλη μερίδα των οποίων θα έχει υπολογιστεί με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης -  και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί όλες οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
Και όλα αυτά, σε συνθήκες, κατά τις οποίες το ΔΝΤ ζητά ευθέως μείωση των δαπανών για τις "υψηλές" συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), αλλά και της εθνικής σύνταξης κατά 30%.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από τη σύνταξη), τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου,  είναι μειωμένα κατά 4,5% (μέσος όρος), σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν, με βάση προηγούμενες διατάξεις. 
Έτσι, οι συντάξεις που θα προκύψουν, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα είναι κατά μέσο όρο αντίστοιχα (δηλαδή κατά 4,5%) μειωμένες.
Σε ορισμένες συντάξεις, οι περικοπές φτάνουν ακόμα και το 20% - 30%.  Στο στόχαστρο θα βρεθούν όλες οι συντάξεις οι οποίες (με βάση το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού) θα ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ.
Η διαδικασία αυτή των  μειώσεων στις νέες κύριες συντάξεις - δηλαδή σε εκείνες, τις οποίες τις έχουν αιτηθεί οι δικαιούχοι τους, μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου) - δεν έχει ακόμα καλά-καλά ξεκινήσει.
Και αυτό, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί, είναι υπολογισμένες με βάσεις τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι τους τις είχαν αιτηθεί μέχρι και τις 12.5.2016.
Ωστόσο, ούτε οι συντάξεις, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, θα γλιτώσουν από τις μειώσεις που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Και αυτό, γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, όλες οι συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν ή έπρεπε να είχαν καταβληθεί (σ.σ. εκείνες τις οποίες είχαν αιτηθεί) κατά την 12.5.2016.
Ο επανυπολογισμός αυτός θα γίνει με βάση τα νέα μειωμένα κατά 4,5% ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τις μέσες αποδοχές καθ'όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου των συνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας έχει "παραγγείλει" από την ΕΛΣΤΑΤ έναν "δείκτη", ο οποίος να αποτυπώνει την εξέλιξη των εισοδημάτων κατά την τελευταία 15ετία, η οποία αποτελεί το "κλειδί" για τον επανυπολογισμό των 2 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.  
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα είναι "λογιστικές". Και αυτό, γιατί η "προσωπική διαφορά", η οποία θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους θα διατηρηθεί έως τις 31.12.2018. Από 1.1.2019 θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός της με τις ονομαστικές αυξήσεις, τις οποίες υποτίθεται θα λάβουν οι συντάξεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ ζητά τη σταδιακή - έστω - κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" στις σημερινές "υψηλές" συντάξεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% της σημερινής δαπάνης για κύριες συντάξεις.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …