Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μας (ξανα)θυμήθηκε η Χρυσή Αυγή;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας,
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος
lastpoint.gr
Αν σε κάποιους είχε δημιουργηθεί μια απορία για το που χάθηκε όλον αυτό τον καιρό η Χρυσή Αυγή, για το αν εσκεμμένα κόπασε ο αρχικός οίστρος λόγω της εκκρεμούσας δίκης ή αν όλο αυτό υπάγεται σε μια γενικότερη στροφή στην πορεία της, ήρθε το πρόσφατο συμβάν σε σχολικό μάλιστα περιβάλλον να διαλύσει κάθε αμφιβολία. Η Χρυσή Αυγή παραμένει αυτό που πάντα ήταν και ούτε κατά διάνοια η επαφή με τον κοινοβουλευτισμό και τα προσωπικά οφέλη (οικονομικά και άλλα) που αποκόμισαν τα στελέχη του αλλοίωσαν κάτι από τον αρχικό χαρακτήρα της.
Είναι σίγουρο ότι η δικαστική διαμάχη περί εγκληματικής οργάνωσης έβαλε τον πυρήνα του κόμματος σε μια διαδικασία σχετικής… αγρανάπαυσης. Με ένα τόσο βαρύ κατηγορητήριο προς διαχείριση θα ήταν συνετό να μην προκαλούν με νέα συμβάντα που θα κάνουν ακόμη πιο έντονη την κοινωνική πίεση προς την δικαιοσύνη για μια παραδειγματική τιμωρία.
Παρά την υψηλή ένταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, με πληθώρα γεγονότων διαθέσιμων προς εξαντλητική εκμετάλλευση, η παρουσία της Χρυσής Αυγής περιορίστηκε σε κάποιες σποραδικές παρεμβάσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, σχεδιασμένες μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να μην να γίνεται να τις χρεωθούν ως κεντρικά οργανωμένες και κατευθυνόμενες. Ακόμη και κοινοβουλευτικά παρά τις επιμέρους κραυγές, οι τόνοι κρατήθηκαν τις περισσότερες φορές σε πολύ χαμηλότερα από τα συνηθισμένα, εξαγριωμένα έως νευρωτικά επίπεδα.
Ορισμένοι το θεώρησαν ως προανάκρουσμα μιας επικοινωνιακής προσπάθειας για μερική ανατροπή της ακραίας εικόνας της Χρυσής Αυγής. Κάποιοι από αυτούς, λιγότεροι δημόσια και περισσότεροι ιδιωτικά, είχαν μπει στη διαδικασία να αναρωτηθούν αν με μια αλλαγή ηγεσίας, την αλλαγή ονόματος σε Ελληνική Αυγή και τον εμπλουτισμό με πιο… λογικοφανή στελέχη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια τυπική, αστική ακροδεξιά όπως αυτές που υπάρχουν πλέον με σημαντικά ποσοστά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κόμματα που προς το παρόν δεν ήθελαν να έχουν καμιά σχέση με την Χρυσή Αυγή.
Αν επιπρόσθετα η απόφαση για την υπόθεση Φύσσα ήταν αθωωτική, για τους περισσότερους κατηγορούμενους πλην ίσως του Λαγού, θα αποτελούσε σύμφωνα με δημοσκοπικές αναλύσεις πιθανό εφαλτήριο για σταθεροποίηση σε διψήφια ποσοστά. Όλα αυτά όμως προσκρούουν στην ανυπότακτη βαναυσότητα που διέπει το όλο σκεπτικό της οργάνωσης όπως αποδείχτηκε με την πρόσφατη εισβολή σε σχολείο.
Ως ταύροι εν υαλοπωλείω θεώρησαν σκόπιμο να… “συμβάλλουν” με την… “δυναμική” παρουσία τους στην διευθέτηση του ζητήματος της φοίτησης των παιδιών των μεταναστών σε τοπικό σχολείο. Ελπίζω να θύμισαν σε όσους άρχισαν να το ξεχνούν το πραγματικό πρόσωπο τους. Αυτό της απολυταρχικής επιβολής της μιας γνώμης, της βιαιότητας απέναντι σε κάθε διαφωνούντα, της εθελοτυφλούσας μονολιθικότητας που κρύβεται πίσω από ψευδεπίγραφες αναφορές σε εθνικά ιδεώδη που μόνο ντροπή θα γεννούσαν στους ένδοξους προγόνους μας.
Ευτυχώς λοιπόν. Για να μην ξεχνιόμαστε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....