Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί να υπάρχουν ανισότητες;

Του Δημήτρη Νίκογλου

Ανισότητες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όχι για την ορθότητά τους, αλλά  γιατί είναι δικό μας δημιούργημα, και ότι δημιουργούμε, προσπαθούμε με όλα μας τα όπλα να το προστατέψουμε, ακόμη και όταν ξέρουμε πως είναι λάθος.
Πόσο δίκαιος πρέπει να είσαι, πόσο ακέραιος, πόσο υπεράνω  για να γκρεμίσεις ή ακόμη και να περιορίσεις κάποιες ανισότητες;
Ανισότητες όπως ξέρετε υπάρχουν πολλές, εγώ θα περιοριστώ στις κοινωνικές και τις οικονομικές που τις ζούμε στην καθημερινότητά μας. Πρώτα θα σταθώ στις οικονομικές, και σκεπτόμενος την οικονομική κρίση μου γενάτε το εξής ερώτημα.. Ποιος καθορίζει και από τι εξαρτάται ο μισθός του εκάστοτε μισθοδοτούμενου;
1) από  το μορφωτικό του επίπεδο;
2) από την βαρύτητα της εργασίας του;

3) από τις ώρες που εργάζεται;
4) από το φιλότιμο του εργοδότη;
5) από την ανθυγιεινή  ή επικίνδυνη εργασία του;
6) από το αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος;
Όπως γνωρίζεται και εσείς  το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί των προαναφερθέντων που ενδεικτικά ανέφερα, άλλωστε εδώ οι ανισότητες που υπάρχουν είναι αμελητέες.
Το πρόβλημα είναι σ' αυτούς που παίρνουν πολλαπλάσια ποσά ως αμοιβές, εκεί υπάρχουν και οι τεράστιες ανισότητες σε σχέση με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό της Χώρας, πχ,   πρόεδροι, διοικητές, σύμβουλοι, βουλευτές, υπουργοί και πάσης φύσεως κρατικοδίαιτοι αυλοκόλακες.
Ακούσαμε από επίσημα χείλη για ενιαία μισθολόγια, απλά δεν είπαν στον κόσμο πως αυτά είναι για τους μικρούς και τους χαμηλόμισθους, για τους άλλους ούτε λόγος να γίνεται .
Για τα 20.000 ευρώ και τα 40.000 ευρώ  μηνιαίος των εκάστοτε προέδρων εν μέσω κρίσης, ούτε λόγος...
Τιμή μας και καμάρι μας, τι δεν καταλαβαίνεις;

Η άλλη κατηγορία είναι η elit  - είναι η κατηγορία αυτή η οποία  με  κινητήριο δύναμη το χρήμα
ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν ανισότητες, έχουν τον τρόπο να τις δημιουργούν.
Δεν μπορεί φίλε μου να είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι.
Υπάρχει και η μεγάλη αυτή κατηγορία που την ισότητα δεν την μπορεί, δεν την αντέχει, είναι η elit του χρήματος, αυτή που όταν πας να τους μοιάσεις γίνονται κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι διαφορετικό ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό.

- Εγώ πάλι δεν τα έχω με αυτούς, εγώ τα έχω με την πολιτεία, που τους γλύφει και τους επικροτεί με έναν τρόπο άκομψο.
Εδώ θα μου πείτε το χρήμα αλλοιώνει  χαρακτήρες την εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα αλλοίωνε..

Ανισότητες υπάρχουν γιατί βολεύουν και οι αρχιτέκτονες είναι πολλοί.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι και με τα κατάλληλα μέτρα να αμβλύνουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, να είστε σίγουροι πως όλοι μαζί μπορούμε. 

Blogger Dimitris Nikogloy

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....