Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο απερχόμενος και ο επόμενος...

«Υμνο στις αξίες της δημοκρατίας» χαρακτήρισαν τα διεθνή ΜΜΕ την τελευταία ομιλία του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Σικάγο, χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας. Με τη γνωστή μαεστρία του στη λογοκοπία, ο Ομπάμα προσπάθησε να εξωραΐσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό των υπηρεσιών που πρόσφερε ο ίδιος και η κυβέρνησή του στα αμερικανικά μονοπώλια, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ηγετικός τους ρόλος παγκόσμια, σε συνθήκες συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, ανακατατάξεων και οξυμένων ανταγωνισμών.
Ετσι, ο Ομπάμα εκθείασε τις «αξίες» των ΗΠΑ, που «οφείλονται και γίνονται πιο ισχυρές όταν λειτουργεί η δημοκρατία» και «όταν οι απλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή». Τις «αξίες» αυτές, βέβαια, τις βιώνουν από πρώτο χέρι εκατομμύρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ουκρανία, όπου συνεχίστηκαν και διευρύνθηκαν επί Ομπάμα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναδιάταξης γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.
Τις «αξίες» αυτές, όμως, βίωσαν και βιώνουν και τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις ΗΠΑ, είτε στις συνθήκες της κρίσης, που ξέσπασε το 2008, είτε σήμερα, στην εποχή της αναιμικής ανάκαμψης. Οπως σημείωσε άλλωστε ο ίδιος ο Ομπάμα, η «ανισοκατανομή στον πλούτο» εξακολουθεί να είναι μεγάλη στις ΗΠΑ και «υπάρχουν οικογένειες στην ενδοχώρα και τις αγροτικές περιοχές που έμειναν πίσω, οι βιομηχανικοί εργάτες, οι υπάλληλοι στην Υγεία, την Παιδεία».
Σ' αυτούς απευθυνόταν ο Ομπάμα με τις εκκλήσεις του για «μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημοκρατία», ζητώντας επί της ουσίας να συναινέσουν στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωσή τους, να δώσουν ισχυρότερη νομιμοποίηση στην αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται για λαϊκά στρώματα που δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες τους για βελτίωση της ζωής τους από την καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως τους υποσχόταν η κυβέρνηση Ομπάμα.
***
Απευθυνόμενος σε αυτά τα στρώματα, ο Τραμπ κατάφερε να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη στις τελευταίες εκλογές, προβάλλοντας ως «βάλσαμο» για τις ΗΠΑ και τους ίδιους την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής με εντονότερα στοιχεία προστατευτισμού.
Η ομιλία Ομπάμα αποτύπωσε σε μεγάλο βαθμό το διχασμό που εκφράζεται στην αστική τάξη των ΗΠΑ, σαν απότοκο των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικονομία να περάσει σε ορμητική ανάκαμψη. Αλλά και την προσπάθεια της αστικής τάξης να διασφαλίσει τη «σταθερότητα» και τη συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική, προς όφελος των γενικών συμφερόντων του κεφαλαίου, που υπηρετούν αμφότεροι Ομπάμα και Τραμπ, παρά τις υπαρκτές διαφορές στις διακηρύξεις και στην πολιτική τους.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ομιλία Ομπάμα έγινε την επομένη που δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία εντοπίζει τη «σχετική απώλεια του ηγετικού τους ρόλου», προφανώς γιατί αναδύονται και νέες ταχύτατα αναπτυσσόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδοαστική κόντρα που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ εδράζεται πάνω στην ανάγκη ενίσχυσης της θέσης του αμερικανικού κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η νέα ηγεσία υπό τον Τραμπ σε αυτό θα κριθεί. Μένει φυσικά να φανεί τι από τις εξαγγελίες του θα προχωρήσει στην πράξη, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστατευτισμού που θα δυσκόλευαν το διεθνές εμπόριο, τις σχέσεις με άλλα κέντρα, με τη Ρωσία ή την Κίνα, τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων, τη Διατλαντική Συμφωνία με την ΕΕ και την αντίστοιχη στον Ειρηνικό...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

H Iωάννα Τριανταφυλλίδου μας στέλνει αδιάβαστους....