Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύγχρονη δημοσιογραφία

dedes1

Αν κάποιος παρακολούθησε την ταινία «Spotlight» και πιστεύει πως η δημοσιογραφία λειτουργεί κατά αυτό τον τρόπο, τότε  πρέπει να ανοίξει τον υπολογιστή του, να κάνει μια «βόλτα» στο διαδίκτυο και να καταλάβει ποια είναι η πραγματική δημοσιογραφία στις μέρες μας. Για να γλιτώσω κάποιον από τον κόπο (γιατί περί κόπου πρόκειται όταν μιλάμε για ελληνικές ιστοσελίδες) θα του πω πως σίγουρα θα δει ένα γυμνό γυναικείο σώμα, ένα τίτλο με κεφαλαία γράμματα που θέλει να σου τραβήξει την προσοχή (το κλικ για να είμαι ακριβής) και φυσικά περιεχόμενο που δεν έχει ουδεμία σχέση με τον τίτλο (γνωστή τακτική).
Έχω παρατηρήσει, επίσης, εδώ και αρκετό καιρό πως τα μεγάλα sites ανεβάζουν διάφορα θέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να προκαλέσουν… ένα μικρό πόλεμο. Η διαφορά είναι πως δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά πονεμένα μάτια από ανορθόγραφα σχόλια γεμάτα μίσος για κάποιον που έχει αντίθετη άποψη. Η είδηση είναι σωστή όταν υπάρχουν like και επισκεψιμότητα, όχι όταν είναι ακριβής, καλογραμμένη και έγκυρη. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, μπορούμε όλοι εμείς να ανοίξουμε μια διαφημιστική εταιρία που θα την αποκαλούμε -για τα αφτιά του κόσμου- site.
Δημοσιογραφία/προπαγάνδα
Στα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Τηλεόραση, Τύπος, Ραδιόφωνο, Διαδίκτυο), υπάρχει μια «γραμμή». Αν ο απλός δημοσιογράφος, αυτός που καθώς πήγαινε την πρώτη μέρα στη δουλειά του έκανε σκέψεις περί μαχητικής, ατόφιας και καθαρής δημοσιογραφίας την περάσει, τότε του δείχνουν την πόρτα της εξόδου. Με λίγα λόγια ή ακολουθείς τη «γραμμή» ή απολύεσαι, ή δέχεσαι τη χειραγώγηση ή κάθεσαι σπίτι σου. Ο δημοσιογράφος είναι το κύριο συστατικό για μια… πεντανόστιμη προπαγάνδα που ο άβουλος και με μη αναπτυγμένη κριτική σκέψη άνθρωπος θα την καταβροχθίσει. Δεν θα ρωτήσει γιατί, που και πως, απλά θα την καταβροχθίσει.
Ξεκάθαρα
Τα ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις. Τις επιχειρήσεις αυτές τις διευθύνουν άτομα που τις περισσότερες φορές έχουν στην κατοχή τους ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ελέγχουν την οικονομία και φυσικά το ίδιο το κράτος. Έτσι, λοιπόν, είναι φυσικό επακόλουθο αυτά τα Μέσα να μην πλήττουν τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη τους ή τον κύκλο του. Τα συμφέροντα αυτά, είναι είναι κατά κύριο λόγο οικονομικά. Πως όμως τα προστατεύουν και τα γιγαντώνουν; Φυσικά με την προπαγάνδα. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει γύρω του. Πόσοι από μας δεν ανοίγουν τον υπολογιστή μας καθώς πίνουμε τον πρωινό μας καφέ ή δεν αγοράζουμε μια εφημερίδα για να διαβάσουμε τις εξελίξεις στο πολιτικό και όχι μόνο στερέωμα; Κύριος στόχος της προπαγάνδας είναι να επηρεάσει την συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις του ατόμου (ή μια ομάδα ατόμων) ώστε να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της. Τα είδη προπαγάνδας είναι: Πολιτική, Θρησκευτική, Κοινωνικής Παιδείας (σχολείο, οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον) και Εμπορική (διαφημίση).
Συμπέρασμα
Η δημοσιογραφία κινείται στο όριο μεταξύ προπαγάνδας και ενημέρωσης.Οι μεγάλοι όμιλοι, ποντάροντας στην οικονομικά δύσκολη θέση του σύγχρονου δημοσιογράφου, τον χρησιμοποιεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί και τον κάνει πιόνι πολιτικής και κάθε είδους «ενημέρωσης», μέχρι και άνθρωπο που σκίζει τα πτυχία του (αν υπάρχουν) για γίνει στην ουσία διαφημιστής ή άτομο που κάνει δημόσιες σχέσεις.
Υ.Γ. Οι σωστές επιλογές κάνουν τους σωστούς ανθρώπους. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που επέλεξαν εθελούσια να γίνουν μέρος του συστήματος, υπάρχουν και αυτοί που ακόμα παλεύουν απλήρωτοι για κάτι καλύτερο.
Υ.Γ.2  Ουμπέρτο Έκο: «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Υπάρχουν ειδήσεις και μάλιστα υπάρχουν δημοσιογράφοι που δεν κάνουν διακοπές αλλά υπερωρίες για χρήματα που δεν είναι σίγουρο πως θα πάρουν.
Υ.Γ.3 Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι περήφανοι για το επάγγελμα που επέλεξαν να ακολουθήσουν. Όσοι δεν είναι δημοσιογράφοι, άλλωστε, έχει φανεί ή θα φανεί στο πέρασμα του χρόνου.
* Ο Κων/νος Δέδες είναι δημοσιογράφος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελληνοφρένεια: Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη, του Θύμιου Καλαμούκη

Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη γιατί μέσα από τα τραγούδια του έμαθα για τους πραγματικούς λαϊκούς αγώνες. Για το πείσμα των ανταρτών στο βουνό, για την θυσία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, για τις πέτρες της Μακρονήσου, για τον Ωρωπό, για την Γυάρο, την Ικαρία, την όμορφη πόλη. Για τους καημούς της ξενιτιάς. του Θύμιου Καλαμούκη (απόσπασμα από τη ρ/φ Ελληνοφρένεια της 5ης Φεβρουαρίου) Για την Μαργαρώ και την Μυρτιά, τις καμπάνες που σημαίνουν, το καρτέρεμα, το Μαουτχάουζεν, μέχρι το χελιδόνι και τα αετόμορφα ψηλά βουνά της δικαιοσύνης Για την δολοφονία του Λαμπράκη και για το πώς πήρε λίγο μετά τον Πέτρουλα. Για τον Αντρέα που τον χτυπάνε το βράδυ στην ταράτσα. Ευχαριστώ γιατί μέσα από τις ολοζώντανες διηγήσεις του έμαθα την σύγχρονη ιστορία με τις διώξεις των πατριωτών, την αυθαιρεσία του παρακράτους, τον διχασμό του δεξιού κράτους, την παρανομία και την αντίσταση. Ευχαριστώ τον Μίκη Θεοδωράκη που μου φύτεψε στην ψυχή τον Ελύτη τον Σεφέρη τον Ρίτσο, τον Λ…

Η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τα βάζει με εργαζόμενους επικαλούμενη τον Λένιν!

Το διοικητικό συμβούλιο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θυμήθηκε με αρκετή καθυστέρηση την βύθιση της δεξαμενής νούμερο 1. Με ανακοίνωσή της απαντά σε εργαζόμενους που την κατηγορούν για την έλλειψη συντήρησης. Και απαντά επικαλούμενη ρήση του Λένιν μάλιστα. Είναι σύνηθες, από την εποχή των εφοπλιστών ακόμη για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι ιδιοκτησίες αλλάζουνε αλλά αυτό δεν…αλλάζει. Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά: Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Το ατυχές περιστατικό της ημι-βύθισης της Πλωτής Δεξαμενής Νο. 1 κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 18ης Ιανουαρίου 2018, χρησιμοποιήθηκε εκτός και δυστυχώς εντός του Ναυπηγείου σαν εφαλτήριο μιας νέας προσπάθειας να πληγεί το Ναυπηγείο μας. Ωστόσο, τα ακριβή περιστατικά της ημι-βύθισης της Δεξαμενής δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως ναυτικό ατύχημα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Κόλπο της Ελευσίνας (άνεμοι άνω των 100 χλμ/ώρα, 10-11 της κλίμακας Μποφώρ και με …

Το PornHub έπαθε CIA: Από τον Απρίλιο θα ζητάει ηλικία, τηλέφωνο και διεύθυνση

Aς μην λέμε ψέματα μεταξύ μας. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες εκεί έξω, οι άντρες σκεφτόμαστε το σεξ 233 ώρες το 24ωρο. Μέσα σε αυτές τις ώρες, όταν δεν κάνουμε σεξ με εκείνη κάνουμε μόνοι μας. Και πολύ μας αρέσει που υπάρχει αυτός ο μαγικός κόσμος της τσόντας, έτσι για να σπάει η μονοτονία και να βρίσκουμε ολιγόλεπτη παρηγοριά σε εκατομμύρια βίντεο. Πάνε αυτά όμως. Τέρμα οι μαλακίες. Κυριολεκτικά. Όσοι κάνατε το λάθος να αφήσετε την Ελλαδίτσα και να αναζητήσετε την τύχη σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την κάτσατε. Από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το AgeID System. Τι σημαίνει αυτό; Ότι βλέπεις πορνό ΜΟΝΟ κάνοντας login και αφού δώσεις αριθμό κινητού, διεύθυνση και ηλικία. Γιατί γίνεται αυτό; Για να μην μπαίνουν οι πιτσιρικάδες κάτω των 18 σε ιστοσελίδες. Όποιος κάνει το λάθος να κάνει τσατσιά στην Κυβέρνηση, πέφτει πρόστιμο 250.000 λίρες. Και εκεί δεν είναι όπως εδώ που λες «έχω θείο στην Ασφάλεια». Σου παίρνει ο διάολος τον πατέρα. Αυτή η αλλαγή είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας για το …